فهرست مطالب

مهندسی مکانیک - پیاپی 60 (شهریور 1387)

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 60 (شهریور 1387)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • دستورالعمل تهیه مقاله
    صفحه 8
  • صفحه 11
  • مقاله ها
  • منا همدانی، امیر مقیسه صفحه 13
    در این مقاله به مرور اجمالی اصول طراحی خطوط لوله دریایی پرداخته خواهد شد. سپس روش های مختلف لوله گذاری در بستر دریا ارائه گردیده و عوامل مؤثر در انتخاب آنها و نیز مزایا و معایب این روش ها نسبت به یکدیگر بررسی می گردد. تجهیزات مورد استفاده و محدودیت استفاده از این روش ها موضوع دیگری است که در طی این مقاله بدان پرداخته می شود.
  • مسعود بختیاری صفحه 20
    تایر به عنوان تحمل کننده وزن خودرو در حالت ایستا و حین حرکت حائز اهمیتی خاص است. لذا انواع مختلفی از تایر با ساختار و ویژگی های خاص تولید می شوند که برای کاربرد در شرایط مختلف طراحی شده اند. در این مقاله سعی شده با معرفی مشخصات مهم تایر، به انتخاب تایر مناسب با عملکرد مورد نظر کمک گردد.
    بر روی جداره بیرونی هر تایر اطلاعاتی راجع به آن وجود دارد که این مشخصات به عنوان شناسنامه تایر می باشند. در واقع با بررسی اطلاعات حک شده بر روی تایر می توان به بسیاری از پرسشها از قبیل اسم، کد آج، زمان ساخت، تعداد لایه ها، شرایط مناسب برای کارکرد تایر، مشخصات ابعادی، ظرفیت باربری، حداکثر سرعت، رادیال یا بایاس بودن و دیگر موارد پاسخ داد. این اطلاعات در بسیاری از مواقع می تواند به عنوان یک تابلوی راهنما برای استفاده کننده از تایر بوده و مطلوب راننده را برآورده سازد چرا که با تطابق چند عامل نظیر شرایط جغرافیایی، نوع خودرو، شرایط استفاده از تایر و غیره، با مشخصات حک شده بر روی تایر، می توان به انتخاب تایر مناسب تر و حصول عمر و ایمنی بیشتر اقدام نمود.
  • وحیدرضا آدینه، سید حسین حسنی صفحه 32
    امروزه لیزر و فرآیندهای ماشینکاری لیزری جایگاه ویژه ای در صنعت یافته اند. برشکاری، جوشکاری، عملیات حرارتی، حکاکی، خمکاری و غیره، بخشی از کاربردهای لیزر در صنعت را تشکیل می دهند که در این میان برشکاری لیزری بیشترین حجم استفاده از لیزر را در صنعت دارا است. در این مقاله به بررسی اصول فرآیند برشکاری لیزری، متغیرهای آن و عوامل موثر بر کیفیت حاصله پرداخته شده است.
  • احسان دژپرور، علی اکبر اکبری صفحه 40
    با توجه به مزایا و کاربردهای فراوانی که فرآیند تراشکاری سخت به عنوان یک فرآیند ماشینکاری جدید جهت تراشکاری فولادهای سخت شده با کیفیت سطح مطلوب دارد و همچنین جهت معرفی آن به مرور مقالات مرتبط پرداخته و در ادامه اثر تغییرات سختی و سرعت دورانی را نیز بر روی صافی سطح قطعات سخت کاری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهیم. هدف از این تحقیقات امکان سنجی تجربی جهت جایگزینی این روش به جای فرآیند سنگ زنی در کاربردهای صنعتی و تعیین اثر پارامترهای مستقلی همچون سختی قطعات و سرعت های برشی بر روی کیفیت سطح در عملیات تراشکاری سخت می باشد. بدین منظور قطعاتی از جنس فولاد آلیاژی MO40 تحت عملیاتهای حرارتی متفاوت قرار می گیرند تا میزان سختی های متفاوتی در رنج عملیات تراشکاری سخت ایجاد گردد، سپس این قطعات با استفاده از ابزارهای برشی CBN و با استفاده از ماشین تراش CNC با سرعت های دورانی متفاوت ماشینکاری شده و از لحاظ صافی سطح مقایسه و نتیجه گیری می گردند.
    کلیدواژگان: تراشکاری سخت، صافی سطح، عملیات حرارتی، فولاد سخت شده، ابزار CBN
  • رویا سادات آشفته، مهرداد ظروفی صفحه 50
    در این مقاله سعی شده است ضمن بررسی علل خستگی به معرفی انواع مودهای ناشی از پدیده خستگی در چرخهای راه آهن پرداخته شود. نظر به اینکه هدف مروری بر پارامترهای موثر در خستگی است، روش های مدلسازی و آنالیز این پدیده در اندرکنش چرخ و ریل مورد بررسی قرار می گیرد. برخی از مدل های ارائه شده در منابع بر اساس روش های تحلیلی و بر پایه تئوری هرتز و برخی دیگر روش های عددی هستند. در انتها روش های کاهش خطر خستگی تماسی غلتشی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: خستگی تماسی غلتشی، چرخ راه آهن، مدلسازی
  • محمد غالبی، روح الله خداوردی، عی اکبر گل صفحه 58
    یکی از پرمصرف ترین روش های جوشکاری در صنایع خودرو جوش مقاومتی است. در هر بدنه خودرو بطور متوسط حدود 3000 نقطه جوش وجود دارد و حدودا 98 % بدنه خودرو توسط روش جوش مقاومتی به هم متصل میگردد. در این مقاله ابتدا روش های مختلف جوش مقاومتی بیان شده و سپس پارامترهای موثر بر تشکیل جوش مقاومتی و کیفیت آن مطرح شده اند.
    کلیدواژگان: جوشکاری مقاومتی، نقطه جوش، اتصالات روی هم، اتصالات سر به سر، الکترود
  • عباس وفایی صفت، سیروس آقانجفی، مجتبی شانی صفحه 65
    در این مقاله سعی شده است با ارائه یک معرفی کلی از فیکسچرها و سپس توضیح اجزاء تشکیل دهنده مدولار فیکسچر، به بحث تعیین موقعیت دهنده ها و تکیه گاه ها و نقاط اعمال نیروی کلمپ در مدولار فیکسچرها پرداخته شود. در این زمینه دو الگوریتم، یکی برای قطعات با لبه صاف و دیگری برای قطعات با لبه گرد ارائه شده است. الگوریتم های فوق قابل استفاده در نرم افزارهای CAD می باشد که از آنها می توانیم در ماشین های فرزCNC سه محور برای ماشینکاری قطعات استفاده کنیم. همچنین ساختمان مدولار فیکسچر سه بعدی تشریح شده است.
    کلیدواژگان: مدولار فیکسچر، طراحی اتوماتیک فیکسچر، مدولار فیکسچر سه بعدی، CAD
  • جواد مرزبان راد، مسعود علیجانپور، مهدی سعیدکیاست صفحه 74
    سپرها نقش عمده ای در کاهش خسارات وارده به خودرو در تصادفات کم سرعت ایفاء می کنند. در صورتیکه بتوان با طراحی مناسب این قطعه، انرژی برخورد را در سپر ذخیره نموده یا در محیط آزاد نمود، میزان خسارات وارده به اتومبیل و سرنشینان آن کاهش می یابد. در این مقاله رفتار سپر فعلی جلوی خودروی سمند از جنس کامپوزیت GMT به روش تحلیلی و المان محدود تحت ضربه مستقیم بر طبق استاندارد اروپایی ECE042 بررسی شده و با پیشنهاد SMC به عنوان یک ماده کامپوزیتی جایگزین، ضمن بهبود رفتار برخورد سپر، به دلیل حذف ریب های تقویتی روش تولید، ساده تر شده و همچنین وزن کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: تیر سپر، برخورد کم سرعت، استاندارد، کامپوزیت GMT، کامپوزیت SMC
  • مصاحبه
  • دکتر همایون ریاحی
    مسعود یحیایی صفحه 82
  • مطالب خواندنی
    صفحه 86
  • معرفی کتاب
    صفحه 91